قصه باف: همه کودکان از بدو تولد از شیر مادر تغذیه میکنند. این روند ۴۰۰ هزار سال توسط انسانها ادامه یافته است. و زمانی که مادری توانایی شیردهی نداشت، خانم دیگری مسئولیت شیردهی آن فرزند را بر عهده میگرفت. در اواسط قرن ۱۹ میلادی شیر خشک اختراع شد و سبک زندگی انسانها دچار تغییرات بسیاری شد. در ادامه همه چیز درمورد شیر خشک را مورد برسی قرار میدهیم. مطالعه این مطلب برای مادران، مشاوران تغذیه و بسیاری از افراد جامعه توصیه میشود.
مزایای شیر خشک برای کودک و مادر چیست؟
شیر خشک تنها برای نوزاد نیست و مزایایی برای مادر نیز دارد که در ادامه به توضیح آن میپردازیم. هیچ ماده خوراکی دیگری نمیتواند جایگزین شیر مادر شود، اما شیرخشک به گونهای ساخته شده است که میتواند اکثر نیاز های کودکتان را برطرف کند.
۱- رژیم غذایی مادر را تغییر نمیدهد
زمانی که به کودک خود شیر خشک میدهید. نیازی نیست نگران مصرف قهوه، الکل یا کالری باشید. مادر شیرده بایستی هر روز ۵۰۰ کالری مصرف کند. بنا به این دلیل کم کردن وزن هنگام بارداری زمان زیادی میبرد و دشوار تر خواهد بود. همچنین مادری که از شیر خشک استفاده میکند میتواند زود تر به عادت های قبل از بارداری خود برگردد.
۲- شیر خشک را به برنامه های غذایی دیگر اضافه کنید
اضافه کردن شیر خشک به غذاهایی که پخته شدهاند فرمول مواد تشکیل دهنده آن را تغییر نمیدهد.
۳- حمل آسان شیر خشک
هر زمان که نیاز داشته باشید و در هر مکان میتواند آن را با خود ببرید و بدون نگرانی استفاده کنید.
۴- ماندگاری بالا
یکی از مهم ترین مزایایی که شیر خشک دارد ماندگاری طولانی مدت آن است. برای مثال ماندگاری برخی از شیر خشکها ۱۲ الی ۱۸ ماه است. البته اگر در شرایط مناسب نگه داری شود تا دوسال نیز ماندگاری دارد.
۵- تحریک و ایجاد درد در سینه
در زمان شیردهی سوزش در نوک پستان احساس میشود. که درد حاصل از مکیدن کودک است. با استفاده از شیر خشک این ناراحتیها را میتوان از بین برد.
۶- مادرانی که شاغلند
شیرخشک یک غذای عالی برای نوزادانی است که مادران شاغل دارند. وگرنه مادران باید شیر خود را بدوشند و برای ساعتهایی که در خانه نیستند فریز کنند.
معایب شیر خشک
۱- سلامت مادر
شیردهی مادر به به شیرخوار برای مادر مفید است. طبق برخی نظریهها مادری که به فرزند خود شیر میدهد، کمتر در معرض ابتلا به سرطان پستان و پوکی استخوان قرار میگیرد. همچنین احتمالش کمتر است که بعد از زایمان با دیابت نوع ۲ مواجه شود.
۲- شیر خشک فاقدلاکتوز وجود ندارد
در سال ۱۹۹۵ اولین شیر خشک کم لاکتوز در دسترس همگان قرار گرفت. اما هنوز برای نوزادانی که حساسیت به لاکتوز دارند چیزی به اسم شیر خشک بدون لاکتوز ساخته نشده است.
۳- وجود کلسترول اکسید در شیر خشک
یکی از مهم ترین معایب شیر خشک، وجود کلسترول اکسید است. اما با این حال هنوز مطالعه کاملی انجام نشده است که تأثیر آن را بر سلامتی ارزیابی کند.
۴- قیمت شیر خشک
شیر خشک باید خریداری شود اما شیر مادر نیاز به هیچ هزینهای ندارد و رایگان است. امروزه لیست کاملی از انواع شیر خشکها وجود دارد که بسته به کیفیت آن قیمت های متفاوتی دارد حتی انتخاب نوع مناسب آن هم دشوار است. همچنین هزینه های جانبی هم در کنار آن وجود دارد. شیر خشک باید بهترین کیفیت را داشته باشد تا نیاز های کودک را برطرف کند.
از چه آبی برای تهیه شیر خشک استفاده کنیم؟
برای تهیه شیر خشک میتوانید از آب شهری استفاده کنید. در غیر این صورت اگر مشکلی وجود داشت میتوانید از آب معدنی نیز استفاده کنید. اما قبل از استفاده آب را بجوشانید. بعد از ۶ ماهگی کودک آنها به فلوراید نیاز دارد. فلوراید در آب شهری ممکن است به مقدار کافی نباشد و در آب معدنی نیز وجود ندارد.
مقدار مصرف شیر خشک برای کودکان
نوزادان معده کوچکی دارد که در ابتدا به اندازه مقدار کمی شیر گنجایش دارد. در اوایل ۳۰ الی ۶۰ سی سی در هربار تغذیه کافی است. اما بعد از رسید نوزاد به دو ماهگی نوزاد به ۷۰۰ تا ۹۵۰ سی سی در شبانه روز نیاز دارد.
اولین دیدگاه را شما ثبت کنید